Κενά στη νομοθεσία ανέδειξε το κόλπο με τα POS – Πώς παρέκαμπταν τα capital controls

Κενά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα capital controls ανέδειξε η υπόθεση με τις επιχειρήσεις που διέθεταν στην εγχώρια αγορά POS και φοροδιέφευγαν. Η σύλληψη χθες 24 επιχειρηματιών αποκαλύψε ότι το πρόβλημα είναι πως πολλοί δεν γνωρίζουν τι τελικά επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Έτσι η αποδοχή καρτών για πωλήσεις λιανικής που εκκαθαρίζονται από τράπεζες του εξωτερικού απαγορεύεται, δεν απαγορεύεται η εκκαθάριση πληρωμών για συναλλαγές χονδρικής. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο η εφορία αποδέχεται για έκπτωση από φόρο τις δαπάνες που γίνονται μέσω ξένων τραπεζών, όταν αφορούν επιχειρήσεις που και οι δύο συναλλασσόμενοι έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Αντί δηλαδή να υποχρεώνει να έρχονται τα λεφτά στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει να αλλάζουν χέρια εκτός Ελλάδος, για υπηρεσίες και πληρωμές που αφορούν πράξεις στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον η απαγόρευση που επιβλήθηκε αφορά την «κατάρτιση συμβάσεων» για μηχανές POS που εκκαθαρίζονται από ξένες τράπεζες. Δεν φαίνεται να προκύπτει όμως ρητά η απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων μηχανημάτων, αν οι συμβάσεις είχαν συναφθεί πριν την επιβολή των capital controls.

Όπως παραδέχθηκε χθες και ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής, η πρακτική αυτή ήταν νόμιμη πριν την επιβολή των capital control.

Παράλληλα, αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι το κατά πόσο υπάρχει στις περιπτώσεις αυτές φοροδιαφυγή. Και αυτό γιατί η χρήση τέτοιων μηχανημάτων δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι τα έσοδα της κάθε επιχείρησης δεν φορολογήθηκαν ή ότι δεν κόπηκε απόδειξη. Με την έννοια αυτή, η παραβίαση των capital controls μπορεί να συνιστά αδίκημα, αλλά ταυτόχρονο δεν σημαίνει και φοροδιαφυγή, εφόσον η ελληνική επιχείρηση δηλώνει το εισόδημα στην Ελλάδα.

Το κύκλωμα

Η παράκαμψη των capital controls και η φοροδιαφυγή ήταν ο στόχος κυκλώματος παράνομης διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών, POS.

Η εταιρεία διακινούσε, μέσω Βουλγαρίας, τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls.

Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα και να αποστέλλουν σε Τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, καθώς τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με Τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με επιχειρησιακό κέντρο τη Βουλγαρία

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε χθες από τις συνδυασμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εντόπισαν και κατάσχεσαν 164 τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μανόλης Πλουμής, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Το πελατολόγιο βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία τώρα θα διενεργήσει ελέγχους σε κάθε μία από αυτές, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν, όπως φαίνεται και λόγοι φοροδιαφυγής.

Στο πρώτο στάδιο του ελέγχου που υλοποιήθηκε από 1 έως 3 Αυγούστου 2016 από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο, που διέθεταν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα, καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Στην επιχείρηση που έγινε στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 τερματικά μηχανήματα, ενώ από το πελατολόγιο της επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε στις 4 και 5 Αυγούστου, με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.

Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.

aftodioikisi.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου