Γυναίκες στο πηδάλιο πολλών χωρών


Αν η Χίλαρι Κλίντον νικήσει στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι γυναίκες θα έχουν πάρει το πάνω χέρι σε πέντε από τις σπουδαιότερες χώρες και οργανισμούς στον κόσμο - τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το US Federal Reserve. O Aριστοφάνης, που εξύμνησε τη γυναίκα στις «Εκκλησιάζουσες» και τη «Λυσιστράτη», θα πετούσε από τη χαρά του, καθώς θα έβλεπε τους οραματισμούς του για τις γυναίκες και τα διοικητικά τους προσόντα να γίνονται πραγματικότητα.

Με το ενδεχόμενο νίκης της Κλίντον, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και δύο από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς στον πλανήτη μας θα έχουν περιέλθει κάτω από γυναικεία εξουσία. Σε αυτά να προσθέσουμε και τη μεγάλη πιθανότητα, γυναίκα να αναδειχθεί νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Ουάου… Ζούμε σε έναν γυναικοκρατούμενο κόσμο;

Είναι μεν νωρίς, αλλά…
Φυσικά είναι ακόμα νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές, ή στο τι θα αποφασίσουν οι «Μεγάλοι» για τον ΟΗΕ -είναι ζήτημα λεπτών ισορροπιών και σκληρών παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων-, αλλά ας προσπαθήσουμε να δούμε το ενδεχόμενο τον κόσμο να τον κυβερνούν γυναίκες. Άντε, να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι, να δούμε έναν κόσμο, στον οποίο συνολικά 22 γυναίκες κυβερνούν χώρες - στις οποίες περιλαμβάνονται μονάρχες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό;

Ποιες αλλαγές θα μπορούσε να προσδοκά κανείς αν γυναίκες αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις ή δουλειές, όπως θέλετε πάρτε το, στον πλανήτη; Όπως λένε αναλυτές, τέτοιο ενδεχόμενο είναι τεράστια υπόθεση. Σίγουρα δεν υπάρχει προηγούμενο, ενώ μισό αιώνα πριν δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί την πιθανότητα, τόσες γυναίκες να είναι οι πρωταγωνίστριες στα παγκόσμια δρώμενα.

Θα είναι καλύτερος ο κόσμος;

Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος με περισσότερες γυναίκες στην εξουσία. Έρευνα που έκανε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο στη Βρετανία έδειξε πως οργανισμοί και επιχειρήσεις που διοικούνται μαζί από άντρες και γυναίκες, τα πάνε πολύ καλύτερα, από το αν μονάχα άντρες βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας. Οι συνδυασμένες εμπειρίες ανδρών και γυναικών δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Παράλληλα, τονίζεται με έμφαση το γεγονός ότι οι μισοί από τους ταλαντούχους του κόσμου δεν αποκλείονται πλέον από την επιλογή του προσωπικού. Το να υπάρχουν γυναίκες πρωθυπουργοί, γενικοί γραμματείς μεγάλων οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ, καγκελάριοι, γυναίκες πρόεδροι και διευθύνουσες σύμβουλοι σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες είναι επίσης καλό, γιατί ενθαρρύνονται οι νέες στην ηλικία γυναίκες, πως και αυτές μπορούν να αναδειχθούν στα υψηλότερα αξιώματα.

Μπορούν να σκεφτούν ότι αφού τα κατάφερε η Μέι και εγκαταστάθηκε στην οδό Ντάουνινγκ 10, όπου ζει ο εκάστοτε πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η Μέρκελ εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στην Μπούντεσταγκ, τη Βουλή της Γερμανίας, γιατί να μην μπορέσουν και άλλες γυναίκες να ανέβουν ψηλά;

Είναι αρκετό να αλλάξει το στυλ της ηγεσίας;

Φυσικά είναι και αυτοί που αναρωτιούνται αν τα πιο πάνω είναι αρκετά για να αλλάξει το στυλ της ηγεσίας, που παραμένει ανδρικό. Οι άνθρωποι που μελετούν τις παγκόσμιες επιχειρήσεις λένε ότι αυτό που χρειάζεται στην εποχή μας, ένας συνδυασμός πολιτικής, ΜΜΕ, στρατιωτικών, ιατρικής κ.λπ., δεν είναι μονάχα λίγο περισσότερες γυναίκες στην κορυφή. Χρειάζεται ριζοσπαστική αλλαγή στο στυλ της διοίκησης και τη διαχείρισης, που είναι περισσότερο γυναικείο. Ένα μέρος της αιτίας για την οποία οι οργανισμοί τα πάνε καλύτερα με περισσότερες γυναίκες, είναι το ότι οι τελευταίες διευθύνουν διαφορετικά.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι γυναίκες διαθέτουν ικανότητες που οι άνδρες δεν τις έχουν. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να ανδροκρατείται, από μια μονάχα γυναίκα. Η αλλαγή είναι καλοδεχούμενη, αλλά απαιτείται μια στρατιά από γυναίκες, να ξεκινήσουν να εργάζονται κάτω ή δίπλα από τη στρατιά των ανδρών. Τότε και μόνο τότε ο κόσμος μας θα αλλάξει πραγματικά.

Αξιόλογες γυναίκες

Εκτός από τη Χίλαρι, τη Λα Γκαρντ κ.ά., θα πρέπει να σημειώσουμε και μερικές ακόμα πολύ αξιόλογες γυναίκες που διακρίθηκαν, κυρίως στην πολιτική, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Η Ιντίρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, η Γκόλντα Μέιρ, πρωθυπουργός του Ισραήλ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Βρετανία, η Μπανταρανάικε, πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα, η Ελισάβετ, βασίλισσα της Βρετανίας, είναι μερικές μονάχα από αυτές, για να μην αναφέρω τη Βικτωρία, την Αικατερίνη, τη Ζαν Ντ' Αρκ ή, ακόμα πιο παλιά, στην αρχαιότητα τις βασίλισσες της Αιγύπτου Χατσεψούτ, Νεφερτίτη και Κλεοπάτρα, τη Ζηνοβία στην Παλμύρα κ.ο.κ.

Πώς μου ήρθε και έγραψα αυτό το σημείωμα; Θυμήθηκα πως στην Ελλάδα μεγάλωσα δίπλα σε έναν κολοσσό, την ηθοποιό, υφυπουργό και βουλευτίνα, τη θεία μου Άννα Συνοδινού, που έδωσε τα ρέστα της στις παραστάσεις «Λυσιστράτη» και «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη. Γνώρισα από κοντά τη Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιό και υπουργό, ενώ υπήρξα φίλος και υπάλληλος της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που χάρη στις ικανότητές της η Ελλάδα διοργάνωσε τους πιο πετυχημένους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συνεργάστηκα με σπουδαίες συναδέλφους δημοσιογράφους, όπως ήταν η Δεμίρη και η Κανέλλη και είχα διευθύντρια στο πολύ πετυχημένο περιοδικό «Ταχυδρόμος» τη Ρούλα Μητροπούλου. Και εδώ στην Κύπρο, να μην ξεχνάμε την Κλαίρη Αγγελίδη, πρώην υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, ενώ να θυμόμαστε και τις πιο σύγχρονες, όπως τη Σκεύη Σταύρου, διευθύντρια στην εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, καθώς και πολλές ακόμα γυναίκες που ηγούνται διάφορων τμημάτων ή περιοδικών στο συγκρότημα Δίας.

Γ.Σ.

sigmalive.com
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου