Λιμενικοί παλεύοντας με τα ναυάγια στο Αιγαίο για να σώσουν πρόσφυγες Μαρτυρίες για τη μάχη που δίνουν στη θάλασσα για ανθρώπινες ζωές

Λιμενικοί παλεύοντας με τα ναυάγια στο Αιγαίο για να σώσουν πρόσφυγες«Στο μοναδικό τραγικό περιστατικό που βρεθήκαμε να δίνουμε και πάλι μάχη ήταν ένα ναυάγιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, κοντά στην οριογραμμή. Είχε αναποδογυρίσει μια μεγάλη ξύλινη βάρκα και είχαν εγκλωβιστεί 10 μετανάστες κάτω από αυτή. Αμέσως οι Τούρκοι ζήτησαν βοήθεια και είχαν προστρέξει λιμενικοί της Κω στο σημείο».

Τα λόγια αυτά προέρχονται από λιμενικό που υπηρετεί στο Αιγαίο και καθημερινά βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» και συνεχίζει λέγοντας: «Οι τούρκοι διασώστες ανέσυραν επτά νεκρούς και τρεις σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν Τούρκοι και Έλληνες. Όλοι γινόμαστε ένα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Απίστευτη συνεργασία μεταξύ μας και της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Η τραγική εξέλιξη προς το τέλος της περισυλλογής ήταν όταν ανέσυραν από την αναποδογυρισμένη βάρκα νεκρό ένα βρέφος τριών μηνών. Οι Τούρκοι ταράχτηκαν και εμείς κάναμε να μιλήσουμε μεταξύ μας δύο μέρες, λες και  συμμετείχαμε σε ένα βουβό θρήνο».

Σημειώνει ακόμη: «Κάθε μέρα, κάθε βάρδια, κάθε περιπολία που περνάει στην Κω, νομίζεις ότι τα έχεις δει και ζήσει όλα, τα πάντα. Η εναλλαγή συναισθημάτων γίνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης από βάρκα 2,5 μέτρων, ένας νεαρός Σύρος όταν τον ανεβάσαμε στο σκάφος μας, άρχισε να κλαίει. Όταν τον αποβιβάσαμε στο λιμάνι, λίγο μετά την καταγραφή των στοιχείων του έφυγε για την πόλη χωρίς παπούτσια. Τον είδαμε και του είπε συνάδελφός μας να πάρει τα παπούτσια σου από την πλαστική βάρκα όπου υπήρχαν διάφορα προσωπικά αντικείμενα, λιγοστά. Τον ρωτήσαμε ποιος είναι ο προορισμός του, αν έχει σπουδάσει, τι θέλει να κάνει. Ήταν πολύ συγκινημένος. Μας ευχαρίστησε και τράβηξε τον δρόμο του. Πραγματικά πολύ δυνατές στιγμές που σου μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου. Είμαι πολύ τυχερός που ζω τέτοιες καταστάσεις, γιατί μόνο καλύτερο άνθρωπο μπορούν να με κάνουν».

Άλλος συνάδελφός του σημειώνει ότι κατά την περισυλλογή 15 μεταναστών λιμενικός στην προσπάθειά του να τους σώσει έπεσε στη θάλασσα. Και προσθέτει: «Συγκεκριμένα από εμένα είχε απόσταση 30 εκατοστά. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μορφή του όταν έπεφτε στη θάλασσα και φώναζε τα ονόματά μας για να τρέξουμε να τον σώσουμε. Θα τολμήσω να σας πω ότι για δύο δευτερόλεπτα κόπηκε το νήμα της ζωής όλων μας».

Τονίζει ακόμη: «Οι συνθήκες ήταν δύσκολες εκείνη τη στιγμή. Είχε σπάσει ο κρίκος της πλαστικής βάρκας των μεταναστών που την είχαν δέσει οι λιμενικοί για να τη σύρουν πάνω στο σκάφος. Ήταν 4.00 τα ξημερώματα. Με δεδομένο ότι ήταν σκοτάδι και το βάθος της θάλασσας ήταν πολύ μεγάλο και ότι δεν είχαμε καμία απολύτως οπτική επαφή, φοβηθήκαμε ότι δεν θα τον βρίσκαμε ποτέ. Όμως είναι πάρα πολύ ικανός στο κολύμπι και αμέσως μετά από λίγο εμφανίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα να τρέξουμε να τον ανασύρουμε» είπε, εξηγώντας παράλληλα πως ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι όταν φοράς άρβυλα βαρέως τύπου και τραβήξουν νερό, λειτουργούν σαν βαρίδια.

Λιμενικοί περιγράφουν και ένα άλλο περιστατικό που έμεινε στη μνήμη τους. Έγινε κατά τη διάρκεια νυχτερινής περιπολίας και είχε να κάνει με δύο άνδρες μετανάστες που σώθηκαν ύστερα από ένα τηλεφώνημα και το οποίο αξιολογήθηκε άμεσα. «Κάποιος μας κάλεσε στον ασύρματο και μας είπε ότι ακούστηκαν δύο φωνές να φωνάζουν βοήθεια στη θάλασσα. Δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση. Ψάχναμε ψύλλους στα άχυρα. Επειδή όμως τα πάντα αξιολογούνται αμέσως, βγήκαμε στην πλώρη του σκάφους μας και τελικά τους εντοπίσαμε να φωνάζουν. Η συγκυρία ήταν ότι είχε πάρα πολύ ησυχία. Όταν πλησιάσαμε το σκάφος μας με πολύ προσεχτικές κινήσεις είδαμε δύο άνδρες να κρατιούνται από μια σκισμένη σαμπρέλα. Δεν είχαν δύναμη ούτε να σηκώσουν το χέρι τους από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν τους ανεβάσαμε πάνω στο σκάφος άρχισαν να μας αγκαλιάζουν...»

Σε μια διάσωση 60 ατόμων, σε άλλο περιστατικό, όπως αναφέρει ο ανθυποπλοίαρχος Μενέλαος Δαφέρμος, υπεύθυνος πλωτών μέσων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), έσκασε ένας αεροθάλαμος της πλαστικής βάρκας τους. «Και αυτό όταν την πλευρίζαμε για να τους πάρουμε στο σκάφος μας με αποτέλεσμα να πέσουν έξι άτομα από τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Επικράτησε απίστευτος πανικός. Θυμάμαι μας πετούσαν οι γυναίκες στην κυριολεξία τα βρέφη, τα μωρά τους επάνω στο σκάφος μας. Σηκώναμε τους ανθρώπους από τα πλευρικά του σκάφους μας. Ανθρώπους 80 κιλών τους σηκώναμε με τη βοήθεια του Θεού λες και ζύγιζαν ένα κιλό. Σας το λέω και ανατριχιάζω. Συγκλονιστική διάσωση. Συγκλονιστικές στιγμές. Απορώ και εγώ πώς μέσα σε δύο λεπτά βάλαμε στο σκάφος όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Σε κάποιο άλλο σημείο του Αιγαίου, «σε μια διάσωση μιας μικρής φουσκωτής βάρκας, χωρητικότητας 15 ατόμων, κάποιος σηκώθηκε να πιαστεί από την άγκυρα στην πλώρη του σκάφους μας και ενώ υπήρχε άπνοια στη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η ευστάθεια της βάρκας και να φύγουν 5 άτομα μέσα στο νερό, όπου οι δύο δεν ήξεραν κολύμπι. Παρά το γεγονός ότι είχαν σωσίβιο έπιναν μεγάλες ποσότητες νερού, είχαν τρομοκρατηθεί και τελευταία στιγμή σώθηκαν επειδή πιάστηκαν από άλλους μετανάστες που είχαν προλάβει και είχαν αγκιστρωθεί στην τουμπαρισμένη βάρκα. Είναι απίστευτο πώς μπορεί να εξελιχθεί ένα πολύ απλό κι εύκολο περιστατικό σε μια απίστευτη τραγωδία».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Αθανάσιος Τσατσούλης ανέφερε: «Την ώρα που στον Πειραιά, στην Αθήνα, σε πολλές πόλεις της χώρας και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε οργανωμένους ή πρόχειρους καταυλισμούς, "η μάχη" στο Αιγαίο με τους δουλεμπόρους και τα οργανωμένα κυκλώματα κορυφώνεται. Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να περνούν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με αμείωτο ρυθμό».

Και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα νησιά-πύλες εισόδου δίνουν καθημερινά αγώνα για να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουν και τα θαλάσσια σύνορα. Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες. Οι οργανικές θέσεις ύστερα από την ατυχή απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρυθμίσεων το 2013, είναι πλέον 8.000 από 10.200. Οι λιμενικοί όμως που υπηρετούν είναι ακόμη λιγότεροι, 7.200, ενώ έτσι όπως εξελίσσονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές η ενίσχυση είναι επιβεβλημένη. Για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες χρειάζονται άμεσα προσλήψεις. Σε πρώτη φάση προτείνουμε 1.000 άτομα ανά έτος επί μία πενταετία».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών σύμφωνα με τα οποία στη Χίο το 2015 εντοπίστηκαν 125.000 πρόσφυγες. Επίσης τον Ιανουάριο του 2016 βρέθηκαν 13.500 πρόσφυγες έναντι 265 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στο συγκεκριμένο νησί υπηρετούν 58 λιμενικοί εκ των οποίων 10 χρειάζονται καθημερινά για την καταγραφή, 10 ως σύνδεσμοι στα σκάφη της Frontex και των οργανώσεων, έξι περιπολούν σε ακτές και τρεις σε βαν με θερμικές κάμερες.

Στη Σάμο το 2015 εντοπίστηκαν 96.000 πρόσφυγες. Ακόμη τον Ιανουάριο 2016 βρέθηκαν 4.700 πρόσφυγες και 8 διακινητές ενώ τον ίδιο μήνα του 2015 ο αριθμός των προσφύγων ήταν 250. Σε δυο σκάφη υπηρετούν 16 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 40. Παράλληλα η οργανική δύναμη του Λιμεναρχείου είναι 50 άτομα και υπηρετούν 36 που ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες.

tovima.gr
Share on Google Plus

About ΠΕΑΛΣ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου