Σήμερα στην Τουρκία, οι αστυνομικοί έριχναν πλαστικές σφαίρες και χτυπούσαν τις διαδηλώτριες για την Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα στην Τουρκία, οι αστυνομικοί έριχναν πλαστικές σφαίρες και χτυπούσαν τις διαδηλώτριες για την Ημέρα της ΓυναίκαςMε βία διαλύθηκε και η συγκέντρωση για τα δικαιώματα των γυναικών 

Νέο κρούσμα βίαιης καταστολής είχαμε σήμερα από την αστυνομία στην Τουρκία. Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση τουλάχιστον μία γυναίκα και έκαναν χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε μια προσπάθεια να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. 

Η ομάδα, η οποία συγκεντρώθηκε δύο ημέρες πριν από τους επίσημους εορτασμούς για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο επειδή είναι Κυριακή, είχε αψηφήσει την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ματαίωσε τη φετινή συγκέντρωση επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.   
Σήμερα στην Τουρκία, οι αστυνομικοί έριχναν πλαστικές σφαίρες και χτυπούσαν τις διαδηλώτριες για την Ημέρα της Γυναίκας
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες επιδίωκαν να τραβήξουν την προσοχή στα θέματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξυ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).  

Εκατοντάδες γυναίκες γέμισαν την πλατεία στη συνοικία Καντίκιοϊ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μοβ πανό, το σύμβολο ενός κινήματος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των γυναικών.   

Αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να απωθούν σπρώχνοντας τα μέλη της ομάδας και πολλές γυναίκες διέφυγαν από την πλατεία όταν οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους. "Ανέκαθεν λέγαμε ότι δεν θα φύγουμε ποτέ από τους δρόμους για τη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου και δεν θα φύγουμε. Ούτε η αστυνομία ούτε η κυβέρνηση μπορούν να μας σταματήσουν", είπε στο Reuters η διαδηλώτρια Γκουρίς Οζέν πριν από την επέμβαση της αστυνομιας.   
Σήμερα στην Τουρκία, οι αστυνομικοί έριχναν πλαστικές σφαίρες και χτυπούσαν τις διαδηλώτριες για την Ημέρα της Γυναίκας
Συμπλοκές σημειώθηκαν επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Άγκυρα, όπου δεκάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους. Η Τουρκία έχει περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για να θέτουν υπό κράτηση διαδηλωτές και στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να ασκούν διώξεις εναντίον τους.   

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα των γυναικών, καθώς και για την αποτυχία της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών και για τη χαμηλή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό. Επεισόδια οικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ' ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

lifo.gr
Share on Google Plus

About ΠΕΑΛΣ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου