Τι κάνει τους Γερμανούς, γερμανικούς; Μια ανάλυση των αρχών που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι Έλληνες διατυμπανίζουν την άποψη τους για τους Γερμανούς. Πόσο όμως γνωρίζουμε πραγματικά τον λαό αυτό και τις συνήθειες του; 
Τι κάνει τους Γερμανούς, γερμανικούς; Μια ανάλυση των αρχών που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους
Οι πολιτικοί στην Γερμανία δεν χαίρουν καμίας εκτίμησης. Όπως στην Αμερική βγαίνουν ανέκδοτα για τους δικηγόρους, έτσι στην Γερμανία τα ανέκδοτα αφορούν τους πολιτικούς. 

Προσφορά ανθοδέσμης 

Όταν τα άνθη που προσφέρονται είναι ένα πολύχρωμο μπουκέτο, ή ακόμα και μια όμορφη γλάστρα, που δεν αποτελείται αποκλειστικά από τριαντάφυλλα, η κίνηση αυτή δεν ερμηνεύεται ως ερωτική προσέγγιση. Ιδιαίτερα όταν επισκέπτεστε ηλικιωμένους ανθρώπους θεωρείται αυτονόητο να χαρίσετε λουλούδια, ενώ αν επισκέπτεστε ανθρώπους στην ηλικία των γονέων σας δεκτή είναι και η προσφορά ενός καλού κρασιού ή ενός κουτιού με ακριβά σοκολατάκια. Αν σας έχουν καλέσει σε φοιτητικό πάρτυ μπορείτε και να εμφανιστείτε με κάτι φθηνό όπως αλμυρά σνακ ή αναψυκτικά, αλλά δεν επιτρέπεται επ' ουδενί να εμφανιστείτε με άδεια χέρια.   

Τα άνθη παραδοσιακά προσφέρονται στις γυναίκες. Αν για παράδειγμα είστε καλεσμένοι στο σπίτι συναδέλφου σας, την ανθοδέσμη θα την δώσετε στην σύζυγο του, την κυρία του σπιτιού. Αυτό οφείλεται στο ότι παραδοσιακά οι σύζυγοι έκαναν όλη την προετοιμασία για την υποδοχή των καλεσμένων.     

Τα λουλούδια επίσης αποτελούν συχνά δώρο ανωτέρου σε εργαζόμενο ως αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του ή προσφέρονται στην επέτειο μιας γυναίκας σε έναν εργασιακό χώρο, στις εθελόντριες κάποιας εκδήλωσης, σε καλεσμένες εκπομπής ή ακόμα και σε γυναίκες στον δρόμο την Ημέρα της Μητέρας.  

Ζητώντας συγγνώμη για μία καθυστέρηση  

Στη Γερμανία η συνέπεια είναι μείζον ζήτημα. Ακόμα κι αν κάποιος καθυστερήσει έστω δύο λεπτά, θεωρείται απαραίτητο να ζητήσει συγγνώμη. Γεγονός που συμβαίνει συχνά, γιατί δεν είναι όλοι οι Γερμανοί συνεπείς στα ραντεβού τους.   

Ζητώντας να κλείσει ένα παράθυρο ή μία πόρτα  

Τα παράθυρα στη Γερμανία είναι ένα θαύμα τεχνολογιας: ανοίγουν είτε κανονικά είτε σε ανάκλιση. Ωστόσο ακόμα κι αν ανοίξετε ελάχιστα το παράθυρο και υπάρχει κάπου άλλο παράθυρο ή πόρτα ανοιχτή, κάποιοι Γερμανοί θα αρχίσουν να παραπονούνται επειδή κάνει ρεύμα. Το να κάθεται κάποιος στο ρεύμα θεωρείται αιτία κρυώματος και όλοι αντανακλαστικά θα σας ζητήσουν να κλείσετε το παράθυρο.    

Μάθημα ΚΟΚ στα φανάρια  

Αν είστε πεζός και επιχειρήσετε να διασχίσετε τον δρόμο όταν το φανάρι είναι κόκκινο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ούτε ίχνος οχήματος σον ορίζοντα, να είστε έτοιμοι να δεχθείτε διάλεξη (πιθανά ακόμα και να σας κρατήσουν) από κάποια ηλικιωμένη Γερμανίδα ή από γονέα με παιδιά.   

Διαχωρισμός απορριμάτων 

Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι υψίστης σημασίας στη Γερμανία. Είναι σημαντικό να διαχωρίζεις τα διαφορετικά είδη απορριμάτων ώστε να ανακυκλωθούν. Σε ένα τυπικό νοικοκυριό θα βρείτε κάδους για χαρτί, ανακυκλώσιμες συσκευασίες, βιολογικά απορρίμματα και άλλα, ενώ το γυαλί (διαχωρισμένο σε διαφανές/πράσινο/καφέ) συλλέγεται σε μεγάλους κλωβούς που υπάρχουν σε κάθε τετράγωνο. Οι περισσότερες γυάλινες φιάλες πλέον διαθέτουν Pfand, δηλαδή αρχικά ο κατναλωτής πληρώνει μία έξτρα χρέωση η οποία επιστρέφεται όταν επιστραφεί η φιάλη στον κατάστημα.   

Σεβασμός των αρχών 

O Κουρτ Τουχόλσκι, Γερμανός διανοητής, το έχει διατυπώσει αυτό άψογα: "Ο εφιάλτης του Γερμανού είναι να στέκεται μπροστά από ένα γκισέ, το όνειρο του Γερμανού είναι να στέκεται πίσω από ένα γκισέ."    

Οι Γερμανοί σέβονται ιδιαίτερα τις αρχές, συμπεριλαμβανομένων:  
1) Αρχών που αποδίδουν εξουσία (γραφειοκράτες, αστυνομικοί) και 
2) Εκείνων που θεωρούνται αυθεντίες στο πεδίο τους (δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι) Οι πολιτικοί από την άλλη δεν χαίρουν καμίας εκτίμησης, όπως στην Αμερική βγαίνουν ανέκδοτα για τους δικηγόρους, έτσι στην Γερμανία τα ανέκδοτα αφορούν τους πολιτικούς.   

Συζητώντας για τις ειδήσεις 

Θεωρείται αυτονόητο ότι όλοι παρακολουθούν ειδήσεις (ή αν δεν το κάνουν ντρέπονται να το παραδεχθούν, οπότε οι ειδήσεις αποτελούν ασφαλές θέμα συζήτησης με όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγνώστων στον δρόμο. Είναι κάτι σαν τον καιρό. Η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος ή να προκληθεί θερμό επεισόδιο είναι αμελητέα, διότι στην Γερμανία επικρατεί η άποψη ότι όλοι οι πολιτικοί είναι άθλιοι και ότι όλοι ψηφίζουν την λιγότερο κακή επιλογή. "Wahl zwischen Pest und Cholera"—"Επιλέγει κανείς αν θα πεθάνει από πανώλη ή χολέρα" είναι η γερμανική έκφραση που συνοψίζει την άποψη αυτή.    

Στοιχεία από το Quora 

lifo.gr
Share on Google Plus

About ΠΕΑΛΣ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου